Technologie a výroba - Pravar

Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

Výroba piva
 
Pro výrobu prvotřídního piva jsou klíčové zejména tři základní suroviny – voda, slad a chmel. Pivo se vyrábí z vlastní velmi kvalitní vody, sladů z nejlepších odrůd českého sladovnického ječmene, českého chmele ze žatecké oblasti a pivovarských kvasnic, pomnožovaných na vlastní propagační stanici.

VARNA
Cílem varního zpracování je převést za pomocí enzymů extraktivní látky sladu do roztoku, takto získaný extraktivní roztok sladiny oddělit s minimálními ztrátami od nerozpustných zbytků sladového zrna (od mláta) a povařením sladiny s chmelem produkt ohořčit a tepelně stabilizovat.

Proces výroby piva začíná na varně, kde se působením enzymů ze sladu smíchaného s vodou uvolňují při určité teplotě zkvasitelné cukry a další látky. Vlastní varní proces začíná ve vystírací kádi, kde se slad míchá s vodou. Ve rmutovacím kotli probíhají enzymatické reakce, při nichž se ze škrobu a bílkovin obsažených ve sladu uvolňují látky, které pak tvoří tzv. extrakt. Rozpuštěný sladový extrakt se ve scezovací kádi oddělí od pevných částí sladového zrna. Ty se pak oddělí jako tzv. mláto. Odfiltrovaný roztok extraktu se nazývá sladina. Sladina se poté vaří ve chmelové pánvi s chmelem a chmelovými produkty, které pivu dodávají hořkost – a vzniká tzv. mladina.

SPILKA
Ve spilce dochází k hlavnímu kvašení v otevřených kádích při zákvasné teplotě asi sedm stupňů za pomoci pivovarských kvasnic. To probíhá sedm až deset dnů a po tuto dobu se přeměňují cukry na alkohol a oxid uhličitý. Při dosažení požadovaného prokvašení se káď ochladí, kvasinky se usadí na dno kádě a mladé pivo je sudováno do jednotlivých ležáckých tanků.

Ležácký sklep
Pivo v ležáckých tancích dozrává a nasycuje se oxidem uhličitým, který přirozeně vytváří kvasinky. Výčepní piva dokvašují 20 dní, ležáky pak až 40 dní. Pivo zde chuťově dozrává a nasycuje se přirozeným způsobem oxidem uhličitým, čímž se vytváří říz piva. Dochází zde také ke zjemňování chuti – vytváří se zde konečný buket piva. Po skončení zrání je pivo připraveno k filtraci.

Filtrace a stabilizace
Při filtraci se z piva oddělují kvasinky. Filtrace probíhá na křemelinovém filtru, přičemž křemelina je přírodní filtrační materiál a nezanechává v pivu žádnou stopu. Z filtrace se pivo plní do přetlačných tanků, odkud putuje do stáčíren sudů a lahví.
 
Hledat
Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky